Gebruik

Zo werkt een Me Luna® menstruatiecup

Het gebruik van een Me Luna® menstruatiecup is eenvoudig. Kort gezegd breng je de cup in de vagina om het menstruatiebloed op te vangen. Je spieren zorgen ervoor dat de cup moeiteloos en veilig op zijn plaats blijft. Na een paar uur haal je de cup er weer uit en maak je hem leeg. Vervolgens maak je de cup eenvoudig schoon en kun je hem opnieuw gebruiken. Hier in het kort de belangrijkste stappen:


  1. Desinfecteer de Me Luna® cup en was je handen;
  2. Vouw de menstruatiecup;
  3. Breng de cup in;
  4. De cup vouwt uit in de vagina en vangt het menstruatiebloed op;
  5. Na maximaal acht uur was je je handen, haal je de cup uit en giet je deze leeg;
  6. Bij tussentijds gebruik afspoelen of afnemen en herhalen vanaf stap 2;
  7. Aan het eind van de menstruatieperiode desinfecteren en opbergen in het opbergzakje.


Lees hier de uitgebreide gebruiksaanwijzing

Inbrengen van een Me Luna® menstruatiecup

Was voor het inbrengen van de menstruatiecup altijd goed je handen!


Om de Me Luna® menstruatiecup in te brengen, vouw je deze op een manier die voor jou prettig is. We onderscheiden drie basistechnieken (zie afbeeldingen), maar er zijn allerlei manieren mogelijk. Probeer verschillende technieken uit. Zo kom je er vanzelf achter welke manier voor jou het beste werkt.


Ook de juiste positie in de vagina is een kwestie van uitproberen. Als de Me Luna® goed zit, zul je de cup niet voelen. Je kunt de cup niet te diep inbrengen en hij kan ook niet kwijtraken..


Om lekkage te voorkomen, controleer je na het inbrengen of de Me Luna® goed uitgevouwen is. Dit doe je door een vinger om de cup heen te bewegen van het onderste uiteinde tot aan de bovenste rand.Verwijderen van een Me Luna® menstruatiecup

Was eerst goed je handen!


Het verwijderen van je Me Luna® cup gaat het beste als je hurkt. Je ontspant je en drukt de Me Luna® cup voorzichtig aan de onderkant in. Het vacuum wordt verbroken. Nu kun je de cup voorzichtig uit de vagina halen en leeggieten in het toilet. 


Let op: Trek nooit (nooit!) aan het greepje om de cup te verwijderen! Verbreek altijd eerst het vacuum.

Tips bij het eerste gebruik

Het eerste gebruik van de Me Luna® menstruatiecup kan even wennen zijn. Heb geduld en neem de tijd die nodig is om met de Me Luna® vertrouwd te raken. Het kost veelal drie cycli om de cup goed te leren gebruiken.


Inbrengen en verwijderen lukt beter als je genoeg tijd inplant en ontspant. Laat je niet ontmoedigen als het niet meteen lukt. Bedenk dat enige oefening nodig is en zoek rustig naar de routine die bij jou past.


Als het inbrengen niet direct lukt, probeer het dan in een andere houding. Liggen, zitten, staan, hurken, een been omhoog. Er zijn geen vaste voorschriften. Probeer maar uit en vind je eigen manier.


De eerste drie cycli is het handig om maandverband als back-up te gebruiken. De spieren in de vagina moeten zich instellen op het gebruik van de Me Luna®. Daardoor kan in het begin enige lekkage voorkomen.

Duur van het gebruik

Normaal gesproken is het voldoende als je de Me Luna® twee tot vier keer per dag leegmaakt. De cup kan tot acht uur worden gedragen. Aangezien de sterkte van de menstruatie en in de loop van de cyclus varieert, is ook de draagduur verschillend. Bij het eerste gebruik is het aan te raden om de cup met dezelfde regelmaat te vervangen als je tampon of maandverband. Op die manier krijg je een goed beeld van de draagduur die voor jou passend is.


Reinigen en onderhoud

Het reinigen en onderhoud van de Me Luna® menstruatiecup is eenvoudig. Wel is het belangrijk om je aan enkele basisregels te houden en zorgvuldig te werk te gaan.


Voor het eerste gebruik desinfecteer je de Me Luna® menstruatiecup drie minuten in ruim kokend water.


Tijdens de menstruatie kun je de Me Luna® na het legen schoonmaken met wc-papier of koud stromend water. Voor intensievere reiniging tussendoor adviseren wij onze Me Luna® reinigingscrème. Na gebruik van schoonmaakmiddelen goed naspoelen met water om zeepresten te verwijderen.


Na de menstruatieperiode moet je de Me Luna® in ieder geval een keer grondig desinfecteren door de cup drie minuten in water te koken. Na de desinfectie berg je de cup op in het meegeleverde bewaarzakje.