Gebruiksaanwijzing 

Me Luna menstruatiecup

Hygiënisch, veilig, duurzaam, milieubewust én eenvoudig in gebruik. Dat is de Me Luna menstruatiecup. De cup wordt in de vagina ingebracht om menstruatiebloed op te vangen. Na wat oefenen is de cup eenvoudig in gebruik.  


De belangrijkste stappen:
  1. Desinfecteer de Me Luna (bijv. 3 minuten koken in water) en was je handen;
  2. Vouw de menstruatiecup;
  3. Breng de cup in;
  4. De cup vouwt zich in de vagina uit en vangt het menstruatiebloed op;
  5. Na maximaal acht uur was je je handen, haal je de cup eruit en giet je hem leeg;
  6. Bij tussentijds gebruik afspoelen of afnemen en herhalen vanaf stap 2;
  7. Aan het einde van je periode desinfecteren en opbergen in het opbergzakje.


Tips bij eerste gebruik 

Het eerste gebruik van de Me Luna menstruatiecup is even wennen. Het kost de meeste vrouwen  drie cycli om de cup goed te leren gebruiken. Neem bij het inbrengen en verwijderen de tijd en ontspan. Vind de routine die bij jou past. Als het inbrengen niet direct lukt, probeer het dan in een andere houding. Liggen, zitten, staan, hurken… probeer en vind je eigen manier.


Let op: de eerste drie cycli is het handig om maandverband als back-up te gebruiken. De spieren in je vagina moeten zich instellen op het gebruik van de cup. Daardoor kan in het begin enige lekkage voorkomen.


Inbrengen

Was vooraf je handen goed met zeep. Vouw de cup (zie afbeeldingen) op een manier die voor jou prettig is en het beste werkt. Dat zal even zoeken zijn. Net als dat je even moet zoeken naar de juiste positie in de vagina. Als de Me Luna juist is ingebracht, zul je de cup niet voelen. 


Controleer na het inbrengen of de cup goed is uitgevouwen. Dat voorkomt lekkage. Je kunt dit controleren door een vinger om de cup heen te bewegen. Van het onderste uiteinde tot aan de bovenste rand.


Verwijderen

Verwijderen gaat het beste als je hurkt. Je ontspant je en haalt de Me Luna er voorzichtig uit door de cup aan de onderkant licht in te drukken. Daarmee haal je het vacuüm eraf (NB: dus niet aan het greepje trekken!).


Duur van het gebruik

Maak de cup drie tot vier keer per dag leeg. De cup kan tot maximaal acht uur worden gedragen. Omdat de sterkte van de menstruatie per vrouw - en in de loop van de cyclus - varieert, is ook de draagduur verschillend. Bij het eerste gebruik is het aan te raden om de cup met dezelfde regelmaat te vervangen als je tampon of maandverband. Op die manier krijg je een goed idee van de draagduur die jou past.


Reinigen en onderhoud

Voor het eerste gebruik desinfecteer je de menstruatiecup drie minuten in ruim kokend water.

Tijdens de menstruatie kun je de cup na het legen schoonmaken met wc-papier of koud stromend water. Voor intensieve reiniging tussendoor adviseren wij onze Me Luna reinigingsproducten. Na gebruik van reinigingsmiddelen altijd goed naspoelen met water, om eventuele (zeep)resten te verwijderen.


Na de menstruatieperiode de cup grondig desinfecteren door deze drie minuten in water te koken. Daarna berg je de cup op in het meegeleverde bewaarzakje.


Heb je nog vragen, neem contact met ons op.