Cup kiezen

Algemeen en keuzehulp


Ieder lichaam is uniek.  Daarom zijn de Me Luna® cups er in allerlei vrolijke kleuren, maar ook in verschillende maten en soepelheden. Zo is er voor iedereen een perfecte cup, ongeacht je leeftijd of levensfase.


Welke cup past bij jou? Dat is lastig te zeggen, want ieder lichaam is anders. Gelukkig helpen we je graag op weg! We leggen je uit wat de verschillende varianten betekenen, en onze handige keuzehulp helpt je bij het vinden van de juiste maat.

Me Luna maathulp

Klaar om jouw perfecte cup te vinden? Wij helpen je kiezen. Start de keuzehulp, beantwoord enkele vragen en shop de Me Luna cup die bij jou past.Het vinden van de juiste cup is voor iedereen een uniek proces. De keuzehulp is gebaseerd op informatie van een grote groep mensen en is met de nodige zorg samengesteld. Deze standaard tool kan je helpen bij het vinden van de juiste maat. Aan dit standaard advies kunnen geen rechten ontleend worden. Wil je persoonlijk advies? Neem dan contact op.

Maatvoering

Small, Medium, Large en XLarge

Me Luna® menstruatiecups zijn er in vier maten: Small, Medium, Large en Extra Large. Hoe groter de diameter, hoe groter de maat.


Standaard en Shorty

Er zijn twee typen Me Luna® cups, namelijk de Standaard en de Shorty. Beide types zijn er in de vier maten S, M, L, en XL.

De Me Luna® Shorty heeft exact dezelfde diameter als de standaardmaat, maar de cup is iets korter.

De Me Luna® Shorty is speciaal ontwikkeld voor mensen die bijvoorbeeld een baarmoederverzakking, een lage baarmoedermond of een verkorte vagina hebben.


Acht formaten in totaal

De standaard Me Luna® en de Me Luna® Shorty zijn er allebei in de maten S, M, L en XL. Dat zijn in totaal dus acht verschillende formaten.


Voor hulp bij het kiezen van de juiste maat kun je gebruik maken van onze keuzehulp. In de keuzehulp beantwoord je enkele vragen. Op basis van deze antwoorden geven we je een maatadvies. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Flexibiliteiten

De Me Luna® menstruatiecup wordt gemaakt in drie zachtheidstypen, die we flexibiliteiten noemen.:

 • Me Luna® Soft: Extra zacht en flexibel, perfect voor vrouwen met een gevoelig bekkengebied;
 • Me Luna® Classic: met de klassieke, gemiddelde spankracht en is voor de meeste mensen geschikt;
 • Me Luna® Sport: stevige cup ideaal voor sportievelingen, of mensen die een cup willen die makkelijk uitvouwt.

 De flexibiliteit heeft geen effect op het draagcomfort: Een juist ingebrachte cup in de goede maat, voel je niet zitten. 

Toch is de juiste flexibiliteit belangrijk: Een ingebrachte cup moet goed uitgevouwen blijven om lekkage te voorkomen.  Er moet balans zijn tussen de kracht van je spieren en de tegendruk van de cup. Hieronder vind je uitgebreidere informatie over de Me Luna® Soft, Me Luna® Classic en Me Luna® Sport.

Me Luna® Soft

De Me Luna® Soft is heel zacht en floppy, met een lage spankracht. Deze variant is ontwikkeld voor mensen die bijzonder gevoelig zijn in het bekkengebied

De Me Luna® Soft geeft weinig druk tegen de weefsels. Als het inbrengen van een cup of tampon gevoelig is, of als je bijvoorbeeld regelmatig last heb van bijvoorbeeld (urineweg)infecties, dan kan de soft voor jou geschikt zijn.

Goed om te weten:

De Me Luna® Soft is erg zacht en dus extra floppy. Daardoor kan het uitvouwen van de Me Luna® Soft lastiger zijn. De kans dat de ingebrachte menstruatiecup zich niet goed uitvouwt is wat groter dan bij de Classic of Sport. Een niet goed uitgevouwen cup kan lekkage geven.

 

Kortom:

 • Zijn je bekkenbodemspieren minder sterk dan gemiddeld
 • Ben jij extra gevoelig in het bekkengebied
 • Heb jij ervaring met menstruatiecups
 • Ben jij geduldig genoeg om met een extra zachte cup om te gaan?


Dan is de Me Luna® Soft de cup voor jou!

Me Luna® Classic

De Me Luna® Classic heeft een gemiddelde  zachtheidsgraad. Daarom is de Me Luna® Classic geschikt voor de meeste mensen. De Me Luna® Classic is dan ook de meest verkochte menstruatiecup, die in vele kleuren gemaakt wordt.


De Me Luna® Classic is aangenaam zacht en heeft tegelijkertijd genoeg spankracht om goed en eenvoudig uit te vouwen na het inbrengen.


Goed om te weten:

Als je veel sport kan de Classic minder geschikt zijn. Als je sterkere bekkenbodemspieren hebt die de cup platdrukken, kun je lekkage krijgen. In dat geval kun je beter kijken naar de minder flexibele Me Luna® Sport. 


Kortom:

 • Zijn je bekkenbodemspieren gemiddeld sterk
 • Heb jij minder ervaring met menstruatiecups


Dan is de Me Luna® Classic de cup voor jou!

Me Luna® Sport

De Me Luna® Sport is de minder flexibele menstruatiecup met een hogere spankracht. Deze cup is geschikt voor mensen met sterke bekkenbodemspieren


Door de hogere spankracht kan de ingebrachte cup zich helemaal uitvouwen. Ook als de druk van de sterke spieren op de cup hoog is. Deze stuggere cup blijft zelfs bij sportieve belasting goed afsluiten.  Goed om te weten:

Veel mensen vinden de Me Luna® Sport prettig omdat deze zich makkelijk uitvouwt en het meestal niet nodig is om de cup nog te verplaatsen. Zo gaat het inbrengen lekker snel en zorgt het minder snel voor lekkage.

Soft, Sport of Classic: Een juist ingebrachte cup in de goede maat, voel je in principe niet zitten. 


Kortom: 

 • Zijn je bekkenbodemspieren sterker dan gemiddeld
 • Ben jij bovengemiddeld sportief
 • Doe je aan sport zoals yoga, Pilates, paardrijden, krachttraining, Polefitness
 • Of, heb je gemiddeld sterke bekenbodemspieren, maar wil je wel een cup die snel en makkelijk uitvouwt

Dan is de Me Luna® sport de cup voor jou!


Greepjes

De Me Luna® menstruatiecups worden gemaakt met verschillende greepjes. Naast de Me Luna® Basic, zonder greepje, is de Me Luna® verkrijgbaar met een steeltje, balletje (of knopje) of ringetje. Het greepje is bedoeld als houvast bij het inbrengen en uithalen en nadrukkelijk niet bedoeld om aan te trekken.


Ringetje

Voor beginners adviseren wij het model met ringetje. Aan het ringetje kun je eventueel een uitgekookt katoenen koordje bevestigen om zo wat vertrouwen te krijgen in het gebruik. Je kunt ook de NUPSi® inbrenghulp gebruiken. Deze is speciaal ontwikkeld voor de Me Luna® menstruatiecup.


Steeltje

De Me Luna® met steeltje kun je naar wens inkorten door dit voorzichtig af te snijden met een scherp mes. 


Balletje

De meest verkochte Me Luna® menstruatiecup is het model met balletje dat ook wel knopje of kogeltje genoemd wordt. Veel vrouwen vinden de ronde vorm prettig. 


Basic

De Me Luna® Basic is een cup zonder greepje. Dit model raden wij af als je geen ervaring met een menstruatiecup hebt. De Me Luna® Basic wordt niet meer standaard gemaakt. We hebben nog enkele stuks op voorraad. Heb je veel ervaring met een menstruatiecup en wil je graag een Me Luna® Basic, gebruik dan onderstaande knop om er een te bestellen.


Ga naar de shop  Me Luna Basic bestellen