FAQ

Veelgestelde vragen (FAQ) over de Me Luna menstruatiecup

Ja, natuurlijk! Met een beetje geduld en oefening kan elke vrouw het leren. Na twee of drie menstruatiecycli heb je het gebruik van de Me Luna menstruatiecup onder de knie.

In principe wel. Wel is het aan te raden om het draadje van het spiraaltje in te korten. Als het draadje niet afgesneden is dien je extra voorzichtig te zijn om het spiraaltje niet per ongeluk uit de baarmoeder te trekken. Het draadje mag niet tussen de Me Luna en de vaginawand ingeklemd worden, maar moet zich in de Me Luna bevinden. Vraag bij twijfel je huisarts of gyneacoloog.

Ja. De Me Luna menstruatiecups bevatten geen latex.

Bij het inbrengen en verwijderen van de Me Luna zul je in het begin iets voorzichtiger moeten zijn om jezelf niet te krabben. Met een beetje oefening kan de Me Luna ook met hele lange nagels zonder problemen worden gebruikt. Let bij het inbrengen en verwijderen van de Me Luna met name op dat je je handen goed wast. Onder de nagels kunnen bacteriën zich goed vermenigvuldigen.

Ja, dat kan. Bij gebruik van de Me Luna kan het maagdenvlies echter kapot gaan.

Jazeker. De Me Luna kan dag en nacht gebruikt tot maximaal twaalf uur gebruikt worden.

Jazeker. Me Luna biedt betrouwbare bescherming bij tal van sporten, van paardrijden en skiën tot vechtsporten en fietsen en van hardlopen en klimmen tot krachtsport. Zelfs bij koprollen, salto’s of heftige kermisattracties is de Me Luna betrouwbaar. De cup past zich flexibel aan de vagina aan, zodat er geen problemen of beperkingen ontstaan. Bij outdoor sporten is het gebruik van de menstruatiecup extra gemakkelijk, omdat je geen voorraad hoeft mee te nemen en niet voor verrassingen komt te staan.

Natuurlijk kun je met de Me Luna ook gaan zwemmen. Je moet er wel al wat ervaring mee hebben en je zeker voelen met de cup. Test het anders gewoon van tevoren in je badkuip.

De menstruatiecup is heel geschikt voor op reis. Juist omdat de cup meerdere uren achter elkaar in je vagina kan blijven zitten hoef je je ook tijdens langere vluchten geen zorgen te maken. Bovendien heb je geen reserve menstruatieproducten nodig en kun je licht bepakt en ontspannen van je vakantie genieten.

Breng de Me Luna zo diep mogelijk in, eerst naar boven, dan schuin naar achteren. Misschien heb je het gevoel dat de ingang van je vagina te nauw is. Dit zijn de bekkenbodemspieren die in het voorste deel van de vagina heel strak zijn. Als je rustig uitademt en je spieren ontspant, kun je de Me Luna over deze weerstand heen schuiven. Als je de Me Luna in het middelste derde gedeelte van de vagina hebt geplaatst, zit de cup goed. Daar zijn nauwelijks gevoelszenuwen en zul je de cup niet voelen. Je hoeft niet bang te zijn dat je de Me Luna te diep inbrengt. De ingang van de baarmoeder is heel klein en de cup kan er niet doorheen.

Je komt er snel achter wat de optimale positie van de menstruatiecup is door het uit te proberen. Sommige vrouwen plaatsen de Me Luna het liefst vlak voor de baarmoedermond. Voor anderen is het prettiger als de cup wat dichter bij de ingang van de vagina zit. Als je het juiste formaat menstruatiecup hebt ingebracht en hij zit op de goede plek, voel je er niks van.

Als je in de rand van de cup kijkt, zie je daar de maat.

Meer over maatvoering

Een drukkend gevoel ervaar je alleen als de cup niet goed zit en/of te groot voor je is. Het ligt dus niet aan de zachtheidsgraad, maar aan de afmetingen van de menstruatiecup.

Allereerst: ontspan en geen paniek. Er is nog nooit een vrouw geweest die de cup er niet uit kreeg. Experimenteer vervolgens in verschillende houdingen met je bekkenbodemspieren. Je voelt de spieren in dit gebied meestal niet bewust. Daarom is het lastig om ermee te werken. Druk net als bij de stoelgang zodat de cup naar onderen beweegt. Je zult je snel bewuster worden van dit gebied, waardoor het uithalen van de cup steeds gemakkelijk gaat. Als je erg gespannen bent, kun je ook een ontspannend bad nemen en in bad nogmaals proberen de cup uit te halen.

Dat kan in het begin voorkomen. Gebruik maandverband als back-up. Na twee tot drie cycli sluit de cup beter af. Je spieren hebben tijd nodig om zich op de cup in te stellen. Als het niet beter wordt, probeer dan een andere inbrenghoek en draagpositie.

Zit de Me Luna bij jou dichter bij de ingang van de vagina, dan voel je misschien het steeltje. Keer de menstruatiecup maar eens binnenstebuiten, zodat het steeltje aan de binnenkant zit.

Jazeker. Het materiaal van de Me Luna wordt in de geneeskunde gebruikt en kan zeer goed gereinigd en gedesinfecteerd worden. Naar behoefte leeg je de cup minimaal twee keer per dag en maak je deze schoon met wat koud stromend water en eventueel wat milde zeep. Om de cup grondig te desinfecteren kook je de menstruatiecup na je menstruatieperiode goed uit.

Breng in een kleine pan voldoende water aan de kook. Leg de Me Luna twee tot drie minuten in het kokende water. Wij adviseren een timer te gebruiken om op tijd te stoppen met koken.


Of leg de Me Luna in een bakje dat geschikt is voor de magnetron. Stel de magnetron circa vijf minuten in op 500-800 Watt of circa drie minuten op 850-1200 Watt. Tip voor de magnetron: gebruik de reisdesinfectiebeker of de Me Luna reinigingsbeker.


Je kunt zout, azijn of citroensap aan het kokende water toevoegen om ervoor te zorgen dat er geen kalkaanslag op de menstruatiecup komt.

Bij alle menstruatiecups kunnen lichte verkleuringen ontstaan door het hemoglobine in het bloed.


Om verkleuring te voorkomen, kun je de Me Luna na gebruik het beste altijd meteen grondig afspoelen met koud water. Aanwezige verkleuringen kun je verminderen met onze Me Luna intensieve reiniger. Verkleuringen zijn niet van invloed op de werking van de Me Luna.

De Me Luna verandert van geur. Wat kan ik hier aan doen?

De geur van de menstruatiecup kan onaangenaam veranderen door de eiwitten in het menstruatiebloed. Normaal gesproken verdwijnen onaangename geuren als je de menstruatiecup goed schoongemaakt en een paar dagen op een droge, koele plek legt (niet in de zon). Door de zuurstof vallen de eiwitverbindingen uiteen. Wij adviseren de cup ter preventie na elk gebruik met koud water te spoelen.


Zolang de geurvorming niet door een vaginale infectie wordt veroorzaakt is deze niet van invloed op de gezondheid of hygiëne. Als je langere tijd een veranderde geur opmerkt, raadpleeg dan je huisarts of een gynaecoloog.